فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1402)

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا فیاض بخش *، علی مطهری، علی لاریجانی صفحات 7-32

    نوع شناخت یک مکتب از جامعه و از تاریخ و طرز برداشت آن از این دو، نقش تعیین کننده در ایدئولوژی آن مکتب دارد. به همین دلیل، از جمله مباحثی که شهید مطهری در سال های پایانی عمر خویش به آن اهتمام ویژه ای داشته اند، مساله جامعه و تاریخ است. ایشان علت گرایش انسان به زندگی اجتماعی، را ناشی از ذات و طبیعت انسان دانسته و معتقدند جامعه، ترکیب حقیقی مخصوصی است که در عین داشتن وجود و شخصیت و طبیعت واحد، اجزای آن استقلال نسبی خود را حفظ کرده اند و بر اساس نظریه فطرت، چگونگی آزادی و اختیار افراد نسبت به جامعه را تبیین می نمایند. این مسئله نقش موثری در تبیین حکمرانی مطلوب و فهم وظایف ذاتی و عرضی حکومت دارد. وجود شخصیت و طبیعت واحد برای جامعه، نتایج مهمی در پی خواهد داشت. در این مقاله به واکاوی نظریه شهید مطهری و آثار و نتایج آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جامعه، تاریخ، فطرت، روح جمعی، شهید مطهری
  • روح الله شاکری زواردهی * صفحات 33-52

     همواره یک سئوال جدی مطرح بود که جریانهای فکری نسبت به مقوله مهدویت و انتظار چه دیدگاهی دارند؟ بویژه در نیم قرن اخیر که زمینه های فهم و نگرش دقیق تری با رویش انقلاب اسلامی در ایران ایجاد شده است، لذا تلاش کردیم در این نوشتار با روش تحقیق توصیفی – تحلیلی، سه جریان عمده فکری تجدد گرایان و سنت گرایان، و تمدن گرایان مسلمان، به تحلیل این سه نحله فکری بپردازیم، نتایج حاصله را می توان با ترکیب داده ها و جمع بندی اینگونه مطرح کرد که عمده جریان تجددگرایان یک نگاه سکولاریزیستی نسبت به فضای دینی دارند لذا برخی افراد در این نحله یا اصلا اعتقادی به مهدویت ندارند و یا نگاه حداقلی، و جریان نسبت گرایان عمده نگاه به ظاهر بشریت دارند، و مهدویت را با نگاه حداقلی و بعضا بصورت نگاه انتظار منفی فساد تفسیر می کند، اما نحله فکری تمدن گرایان که با تلاش دقیق به اسلام و با توجه به احکام اجتماعی، سیاسی اسلام تعریف دقیق تر از مهدویت ارائه می نماید.

    کلیدواژگان: مهدویت، جریان شناسی فکری، تجدد گرایان، سنت گرایان، تمدن گرایان
  • سمانه کشوردوست * صفحات 53-77

    سیاست های عدالت اجتماعی همواره بخشی از مهم ترین آرمان های جمهوری اسلامی از بدو تاسیس بوده است. این سیاست ها در قوانین بالادستی و قوانین برنامه های توسعه نیز از جایگاه مطلوبی برخوردار می باشد. با این وجود نگاهی به عملکرد سیاست ها و قوانین مرتبط با عدالت اجتماعی نشان می دهد شاخص های مطلوبی در خصوص تحقق این سیاست ها وجود ندارد. به همین دلیل مقاله ی حاضر در راستای پاسخ به این پرسش برآمده است که سیاست های عدالت اجتماعی در سال اول برنامه ی ششم توسعه چگونه محقق شده است؟ به عبارت دیگر این مقاله در صدد بررسی و پایش اجرای سیاست های عدالت در سال 1396 می باشد. هدف اصلی این مقاله پی بردن به این موضوع است که اجرای سیاست های عدالت در یک سال چگونه پیش می رود. اهمیت این مسئله به دلیل کوتاه بودن زمان رصد و پایش و تعمیم نتایج پایش برای بهبودی اجراء در سال های بعدی برنامه حیاتی می باشد. داده های این پژوهش به روش اسنادی و کتابخانه ای و با استفاده از گزارش های رسمی سازمان برنامه و بودجه جمع آوری شده اند که با روش تفسیری، تحلیل می گردند. به این ترتیب پس از بررسی میزان و نحوه ی اجرای برنامه ی ششم در حوزه ی عدالت موانع اصلی تحقق سیاست های عدالت در سال اول برنامه ی ششم استخراج گردیده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد ضعف در پیش بینی منابع مالی و غیر مالی، فرایند کند تدوین و تصویب آیین نامه ها و روند اداری، وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی، تاثیر تحریم ها و ضعف در عوامل مدیریتی برخی از مهم ترین موانع اجرای برنامه ی ششم توسعه در سال اول می باشد.

    کلیدواژگان: پایش اجراء، ارزیابی اجراء، عدالت، برنامه ی ششم توسعه، نظارت
  • علی باقری دولت ابادی *، سارا رضایی صفحات 79-99

    درخصوص سیاست خارجی ایران آثار متعددی منتشر شده است؛ با این وجود هیچ پژوهش مستقلی درباره دیدگاه های شهید بهشتی در حوزه سیاست خارجی ایران منتشر نشده است. این درحالی است که نقش شهید بهشتی در شکل گیری قانون اساسی و سیاست خارجی ایران غیرقابل انکار است. بنابراین پرسش اصلی مقاله این است که نگاه شهید بهشتی به جهت-گیری آینده سیاست خارجی ایران چه بود و کدام جهت گیری را مطلوب می دانست؟ فرضیه اصلی پژوهش بر جهت گیری عدم تعهد تاکید دارد. برای پاسخ به سوال فوق و ارزیابی فرضیه مطرح شده دیدگاه های شهید بهشتی با سه جهت گیری انزواگرایی، عدم تعهد و اتحاد و ائتلاف مورد اشاره هالستی درباره سیاست خارجی و نیز جهت گیری بیطرفی انطباق داده شد. روش استفاده شده در این نوشتار آمیزه ای از تحلیل کمی(شمارش بسامد شاخص های مرتبط با جهت گیری های چهارگانه سیاست خارجی) و تحلیل کیفی (تفسیر یافته ها و مقایسه) بود. یافته های پژوهش نشان داد دو جهت گیری انزواگرایی و بیطرفی هیچ جایگاهی در تفکر شهید بهشتی ندارد. از میان دو جهت گیری دیگر، عدم تعهد با 73 درصد فراوانی جایگاه نخست و اتحاد و ائتلاف با 27 درصد فراوانی جایگاه دوم را کسب کرده است. نکته قابل تامل این است که شهید بهشتی اتحاد را نه با قدرت های بزرگ؛ بلکه برای روابط ایران با کشورهای مسلمان و جهان سومی تجویز کرده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جهت گیری، عدم تعهد، اتحاد، شهید بهشتی
  • مهدی هنرمند، حجت الله ابراهیمیان * صفحات 101-119

    مجلس شورای اسلامی در وضع مقررات می تواند در عموم مسائل با توجه به حدود مقرر در قانون اساسی که در اصل هفتاد و یکم به آن اشاره شده است مقرره صادر کند و از جایگاه رفیعی در نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک نظام دموکراسی برخوردار است. اما با توجه به اعمال صلاحیت تقنینی از سوی مجلس شورای اسلامی، در بیشتر مواقع در سال های اخیر و وضعیت فعلی ایران با چالش هایی از قبیل؛ شفاف نبودن تفویض اختیار قانون گذاری، تعدد نهادهای قانون گذار و تصمیم ساز، عدم تعیین سلسه مراتب هنجارهای حقوقی، عدم امکان نظارت مجلس بر قوانین مصوب شوراهای عالی و... مواجه بوده است. سوال اصلی پژوهش آنست که؛ راهکارهای رفع چالش های اعمال صلاحیت مجلس شورای اسلامی در چارچوب روابط سیاسی مجلس با دولت و سایر نهادهای تصمیم ساز کدام هستند؟ فرضیه اصلی پژوهش اینست که؛ مجلس شورای اسلامی در مواجهه با دولت و سایر نهادهای تصمیم ساز یا در مواردی که اختیار تفویض اختیار مطابق قانون اساسی دارد، در جهت تعامل در صدد تصویب قوانین مناسب و غیر متعارض و در راستای پیشگیری از تورم قوانین باید اقدام کند. نوشتار حاضر ضمن بررسی چالش های موجود در اعمال صلاحیت تقنینی مجلس شورای اسلامی به وجود ابهام هایی چند در راهکارهای برون رفت از چالش های اساسی صلاحیت تقنینی مجلس، پرداخته و با شفاف ساختن ابعاد چالش ها و مصادیق آن جهت خروج از محدودیت های تقنینی مجلس و شفافیت سلسه مراتب هنجارهای حقوقی راهکارهای متناسب ارائه داده است.

    کلیدواژگان: صلاحیت، چالش، صلاحیت تقنینی، مجلس شورای اسلامی
  • فرامرز نوید تبریزی، مجید گل پرور *، مهدی حسنی باقری صفحات 121-147

    تربیت سیاسی ازجمله مفاهیم است که از دیرباز موردتوجه اندیشمندان سیاسی بوده است. در دنیای امروز نیز اهمیت تربیت سیاسی به واسطه آن که بخشی از فرایند توسعه به شمار می رود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مقاله حاضر به بررسی این سوال پرداخته شده است که ساز و کارهای تربیت سیاسی در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران چیست و چه تاثیری بر کنشگری آگاهانه سیاسی دارد؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورداشاره پرداخته شده است. نتایج براین امر دلالت دارد که یکی از مهم ترین نهاد متولی امر آموزش در قانون اساسی وزارت آموزش و پرورش است که بخشی قابل توجهی از فرایند تربیت سیاسی را بر عهده دارد. اما به نظر می رسد به دلایلی چون ناکارآمدی بخش هایی در اسناد بالادستی وزارتخانه آموزش و پرورش، ناکارآمدی بخش هایی در معاونت پرورشی و فرهنگی، حمایت شعارگونه سیستم مدیریت کلان و ناکارآمدی به دلیل بخش هایی در مدارس تربیت سیاسی در نظام آموزش و پرورش ایران منجر به کنشگری آگاهانه سیاسی نشده است. مطابق چارچوب نظری انتگرال، عدم طرد، پذیرش تکثر سیاسی و ایجاد فضای بین الاذهانی و به رسمیت شناختن دیگری، مهمترین ساز و کارها و بایسته های تربیت سیاسی منجر به کنشگری آگاهانه است.

    کلیدواژگان: تربیت سیاسی، نظام آموزش و پرورش، کنشگری، آگاهانه سیاسی
  • سید محمدرضا محمودپناهی * صفحات 149-168

    مردمسالاری دینی نظریه ای سیاسی بر اساس دو مبنای خدا و مردم است، اما در عین حال تئوکراسی و یا دموکراسی نیست. حاکمان در تئوکراسی منصوب خدا تلقی می شوند، قانون او را اجرا می کنند و فقط در برابر او پاسخگو هستند، در حالی که در دموکراسی طبق خواست اکثریت مردم اداره می شود. سوال اصلی پژوهش این است که خدا و مردم در نظام مردم سالاری دینی بر پایه اصول قانون اساسی چه جایگاهی دارند؟ در پاسخ با رویکرد توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای داده ها و مستندات جمع آوری و تحلیل می شود. طبق دستاوردهای این پژوهش، بر پایه اصول قانون اساسی مردمسالاری دینی بر هر دو پایه خدا و مردم استوار است، اراده سیاسی مردم در طول حاکمیت مطلق خدا تعریف شده و قوانین خدا به انتخاب اکثریت مردم چارچوب نظامی سیاسی را تشکیل داده است و در آن مردم از طرف خدا بر سرنوشت خود حاکمند و مسولین هم در برابر مردم و هم در برابر خدا پاسخگو هستند، مصالح و منافع مردم با مقاصد الهی شریعت همسو است.

    کلیدواژگان: خدا، مردم، تئوکراسی، دموکراسی، قانون اساسی، مردمسالاری دینی
  • محمد لعل علیزاده *، علی اکبرپور آلمه جوقی صفحات 169-192

    پرداختن به مسئله اپوزیسیون به منزله یکی از ظرفیت هایی که نقش مهمی در اصلاح و کنترل قوانین و عملکرد دولت دارد، بسیار مهم است. با استفاده از بستر های موجود در سیستم سیاسی، اپوزیسیون می تواند وظیفه نظارت بر اجرای قوانین را بر عهده بگیرد و وجود نقص و ناکارآمدی را مطرح نماید و تلاش کند تا بهبودی و اصلاحی در بخش های مختلف حاکمیت صورت گیرد. اما در تحلیل و ارزیابی اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران، اپوزیسیون یک حرکت سیاسی، بین المللی و مبتنی بر منافع گفتمانی است که در طول سال های پس از انقلاب اسلامی شکل گرفته است. اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران شامل مخالفان داخلی و خارجی است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل اپوزیسیون خارجی جمهوری اسلامی ایران با رویکرد نفع شخصی یوهان گرافلند با استفاده از روش تحلیلی بود. نتایج پژوهش نشان داد اپوزیسیون خارجی از طریق حامیان خارجی، رسانه ها، و گروه های فعال تلاش نموده اند تا تغییرات سیاسی و نظامی در ایران انجام دهند و برای رسیدن به این هدف، اولویت نفع شخصی و منفعت طلبی هر کدام از اپوزیسیون مطرح بوده و نفع عموم مردم و ظرفیت های دموکراتیک اپوزیسیون در معنای سیاسی آن، به این معنا که منافع اجتماعی را در نظر بگیرند، پیگیری نشده است.

    کلیدواژگان: اپوزیسیون، انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران، نفع شخصی، گرافلند
  • محمدناصر توسلی زاده، محمد جعفری هرندی *، محمد ابراهیمی ورکیانی صفحات 193-216

    مردمسالاری دینی نظریه ای سیاسی بر اساس دو مبنای خدا و مردم است، اما در عین حال تئوکراسی و یا دموکراسی نیست. حاکمان در تئوکراسی منصوب خدا تلقی می شوند، قانون او را اجرا می کنند و فقط در برابر او پاسخگو هستند، در حالی که در دموکراسی طبق خواست اکثریت مردم اداره می شود. سوال اصلی پژوهش این است که خدا و مردم در نظام مردم سالاری دینی بر پایه اصول قانون اساسی چه جایگاهی دارند؟ در پاسخ با رویکرد توصیفی-تحلیلی و ابزار کتابخانه ای داده ها و مستندات جمع آوری و تحلیل می شود. طبق دستاوردهای این پژوهش، بر پایه اصول قانون اساسی مردمسالاری دینی بر هر دو پایه خدا و مردم استوار است، اراده سیاسی مردم در طول حاکمیت مطلق خدا تعریف شده و قوانین خدا به انتخاب اکثریت مردم چارچوب نظامی سیاسی را تشکیل داده است و در آن مردم از طرف خدا بر سرنوشت خود حاکمند و مسولین هم در برابر مردم و هم در برابر خدا پاسخگو هستند، مصالح و منافع مردم با مقاصد الهی شریعت همسو است.

    کلیدواژگان: حکومت، آزادی، آزادی بیان، آرا
  • محمدرضا کمالی *، امیرحسین الهامی صفحات 217-238

    جمهوری اسلامی ایران و عربستان به عنوان دو بازیگر مهم در منطقه ژئوپلیتیکی خلیج فارس از ظرفیت هایی برای کنش منطقه ای با تاثیر در معادلات جهانی برخوردار هستند که در همین جهت نیاز است دو کشور با بازنگری در روابط، جدیت لازم را برای بهرمندی از شرائط گذار برای تامین اهداف ملی خود مهیا نمایند. از آنجایی که عوامل ژئوپلیتیکی می تواند پایه ای برای رقابت یا تقابل محسوب شود لذا این پژوهش با هدف تعیین عوامل واگرایی دو کشور انتخاب شده است. روش پژوهش توصیفی، تحلیلی است که به صورت کاربردی انجام شده است. برای انجام پژوهش با انجام مطالعات نظری ژئوپلیتیکی کشورهای عربستان و ایران پرسشنامه هایی دردو مرحله تنظیم و به جامعه آماری 36 نفری (به صورت تمام شمار) ارائه و پس از اخذ نظرات، نسبت به پردازش داده ها اقدام شده است. در تحلیل آماری از جداول توزیع فراوانی، آزمون تی استودنت یک نمونه ای وآزمون میانگین ها بهره گرفته شده و بر همین مبنا 20عامل برای جوابگویی به سوال تحقیق به استناد نظریات توازن قوا و منازعه و براساس کلان عوامل ژئوپلیتیکی سیاسی، اقتصادی، فناورانه، طبیعی و نظامی دو کشور در حوزه خلیج فارس در قالب ادبیات تحقیق شناسایی که نهایتا بعد از تحلیل داده های جمع آوری شده به ترتیب اولویت، کلان عامل سیاسی باهفت زیر عامل، نظامی باچهار زیر عامل طبیعی با سه زیر عامل، فناورانه با دو زیر عامل و اقتصادی با پنج زیر عامل از مهمترین عوامل ایجاد واگرایی بین دو کشور مشخص شدند.

    کلیدواژگان: واگرایی منطقه ای، عوامل ژئوپلیتیکی، خلیج فارس، ژئوپلیتیک انتقادی
  • دلاور نامدار، علیرضا علی صوفی *، محمود سید صفحات 239-267

    در روز ششم اسفندماه سال 1322، دوره چهاردهم مجلس شورای ملی آغاز بکار کرد. ریاست مجلس چهاردهم که از ادوار پر از تنش اما در عین حال قدرتمند مجلس را سید محمد صادق بر عهده داشت. از جمله کارهای او تاسیس حزب مردم و همچنین کمک به انتشار روزنامه صدای مردم بود. البته تاریخ به رسمیت شناخته شدن این دوره از مجلس، روز بیست و یکم اسفندماه سال 1322 می باشد. پژوهش پیش رو با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ایی، اسناد تاریخی، روزنامه ها، در پی پاسخ به این پرسش هست که عملکرد مجلس شورای ملی (چهاردهم) از ابتدای تشکیل تا انحلال با تکیه بر نقش شوروی، انگلیس و عملکرد فراکسیون ها چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که دخالت سفارت شوروی در تهران در امر انتخابات بیشتر به این منظور بود تا پنجاه و پنج نفر نماینده از پنج استان تمامی کشور از میان کمونیست ها و دست نشاندگان دولت شوروی انتخاب شوند و به مجلس راه یابند. و تمام تلاش دولت انگلیس این بود که مانع انتخابات افرادی شوند که با دشمنان آن ها شریک هستند و با آن ها همکاری می کنند. همچنین فراکسیون های ایجاد شده در شروع به کار مجلس چهاردهم، نیز به اقتضای منافع شخصی تشکیل می شد. و این فراکسیون ها در بین نمایندگان خودشان وحدت نظر نداشته و مواضع آن ها بصورت دقیق و شفاف، مشخص نبود. در نتیجه کشمکش های سختی بین مجلسیان با یکدیگر و بین دولت ها و مجلس به وجود می آمد.

    کلیدواژگان: مجلس شورای ملی (چهاردهم)، شوروی، انگلیس، فراکسیون، کمونیست
  • عباسعلی طالبی * صفحات 269-286

    حاکمیت مطلوب در ذیل گفتمان تمدن نوین اسلامی از اساسی ترین و پر معنا ترین مفاهیمی بود که در بستر انقلاب اسلامی شکل گرفته و سپس تبدیل به یک گفتمان مسلط شد. قبض و بسط حاکمیت مطلوب مستلزم تئوریزه شدن مولفه های حکومت، فراگیری و صدور آن به عنوان یک مدل مفهومی نیازمند تبیین حاکمیت مطلوب منتاسب با ظرفیت های آموزه های دینی است. این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به طرح این سوال پرداخت که حکومت مطلوب در تراز انقلاب اسلامی از چه شاخصه ها و مولفه هایی برخورداراست؟ در پاسخ این فرضیه مطرح شد که حاکمیت مطلوب در تراز انقلاب اسلامی برمبنای آموزه های اسلامی، که متناسب با ظرفیت های امروز بشریت، با نظر توامان به دنیا و آخرت بر پاسخگویی،شفافیت، مسئولیت پذیری، قانونمندی و صیانت از حقوق شهروندی مفصل بندی شده و درصدد ترسیم و تنظیم مناسبات حیات اجتماعی انسان است. یافته ها نشان می دهد. اولا شاخصه های حکمرانی مطلوب با مشروعیت دولتها در ابعاد مختلف، به ویژه سطح رضایت مندی شهرندان ، ارتباط مثبت و معنا داری دارد. ثانیا شاخصه های حکمرانی مطلوب نه تنها در آموزه های دینی قابل مشاهده است، بلکه زمینه ها و لوازم تحقق آن طی چهار دهه انقلاب، مطابق با اقتضائات جامعه در تقنین، قضا اجرا فراهم می باشد. ثالثا بهره برداری از این فرصت بالفعل و تحقق کامل این پاردایم غالب مدیریتی- سیاسی مستلزم تقویت جامعه مدنی، تثبیت و توازن حکومت و جامعه و تمایل کارگزاران در تحقق و پیاده سازی کامل شاخصه های آن می باشد.

    کلیدواژگان: حاکمیت مطلوب، پاسخگویی، شفافیت، حاکمیت قانون و صیانت از حقوق شهروند
|
  • Zahra Fayaz Bakhsh *, Ali Motahhari, Ali Larijani Pages 7-32

    The type of cognition of a school of society and history and its understanding of these two, plays a determining role in its ideology. For this reason, one of the most important topics that Ayatollah Mutahhari paid special attention to, in the final years of his life, is the issue of society and history. He believed that the human tendency to social life is originated from his/her nature (Fitrah). According to him, society has a real identity and benefits from special combination; i.e., while having a unique existence and personality and nature, its components (members) have preserved their relative independence. Ayatollah Mutahhari based on his theory of Fitrah explains individual’s freedom and authority in the society. This issue plays an effective role in explaining the desirable governance, and understanding Intrinsic and non-intrinsic duties of the government. In fact, this research demonstrates that the existence of a unique personality and nature for society has important consequences. Therefore, in this article, Ayatollah Mutahhari’s theory on this matter and its consequences has been studied.

    Keywords: Society, history, nature (Fitrah), collective spirit, Ayatollah Mutahhari
  • Ruhollah Shakri Zavardehi * Pages 33-52

    A serious question has always been raised that what are the currents of thought regarding the category of Mahdism and expectation? Especially in the last half century, when a more accurate understanding and attitude has been created with the development of the Islamic revolution in Iran, therefore, we tried in this article with the descriptive-analytical research method, the three main intellectual currents of modernists and traditionalists, and Muslim civilizationists. , let's analyze these three schools of thought, the results obtained by combining the data and summarizing can be presented in such a way that the majority of modernists have a secularist view of the religious space, so some people in this school either do not believe in Mahdism at all, or The minimalist view, and the mainstream of relativists look at the appearance of humanity, and interpret Mahdism with a minimal view and sometimes as a negative expectation of corruption, but the intellectual approach of the civilizationists, who with careful effort to Islam and according to the social and political rules Islam provides a more precise definition of Mahdism.

    Keywords: Mahdism, intellectual currentism, modernists, traditionalists, civilizationists
  • samaneh keshvardoost* Pages 53-77

    The present article seeks to answer the question of how social justice policies were implemented in the first year of the Sixth Development Plan. The importance of this issue is due to the short time of observation and monitoring results and the generalization of monitoring results to improve performance in subsequent years. The data of this research have been collected through documentary and library method using official reports of the Planning and Budget Organization and analyzed by interpretive method. The main impediments to the realization of justice policies have been identified after monitoring the implementation of the Sixth Plan. The results show that weaknesses in the prediction of financial and non-financial resources, slow adoption of regulations, dependence on oil revenues, and weak management factors are some of the major obstacles to implementing the Sixth Development Plan.

  • Ali Bagheri Dolatabadi *, sara Rezaei Pages 79-99

    Various works have been published on Iran's foreign policy; however, no research has been published on the martyr Beheshti's views on Iran's foreign policy. Meanwhile, the role of the martyr Beheshti in drafting the constitution and foreign policy of Iran is undeniable. So, the main question of the article is what was the martyr Beheshti's view on the future orientation of Iran's foreign policy and which orientation did he think is best? The main research hypothesis emphasizes the nonalignment. To answer the question and to test the hypothesis, the martyr Beheshti's views were adapted and applied to the three orientations of isolationism, nonalignment, and alliance mentioned by Holsti on foreign policy. Also, we surveyed neutrality as a fourth orientation in the foreign policy of states. The method used in this paper was a mixture of quantitative analysis (frequency counting of indicators related to the four orientations of foreign policy) and qualitative analysis (interpretation of findings and comparison). The research findings showed that the two orientations of isolationism and neutrality have no place in the martyr Beheshti's thoughts. Among the other two orientations, nonalignment gains the first place with 73% frequency and the alliance the second place with 27%. The important point is that martyr Beheshti has prescribed alliance not with the great powers, but for Iran's relations with Muslim countries and the Third World.

    Keywords: Foreign Policy, Orientation, Nonalignment, Alliance, The Martyr Beheshti
  • mehdi honarmand, Hojjatullah Ebrahimian * Pages 101-119

    But according to the exercise of legislative authority by the Islamic Council, in most cases in recent years and the current situation of Iran with challenges such as; The non-transparency of the delegation of legislative authority, the multiplicity of legislative and decision-making institutions, the lack of determination of the hierarchy of legal norms, the impossibility of the Parliament's supervision over the laws approved by the Supreme Councils, etc., have been faced. The main research question is that; What are the solutions to solve the challenges of applying the jurisdiction of the Islamic Council in the framework of political relations between the parliament and the government and other decision-making institutions? The main hypothesis of the research is that; In the face of the government and other decision-making institutions or in cases where it has the authority to delegate according to the constitution, the Islamic Council must act in order to interact in order to approve appropriate and non-conflicting laws and in order to prevent the inflation of laws. While examining the challenges in the exercise of the legislative authority of the Islamic Council, this article deals with the existence of several ambiguities in the ways out of the challenges of the exercise of the legislative authority of the Parliament, and by clarifying the dimensions of the challenges and their examples in order to get out of the legislative limitations of the Parliament and transparency. The hierarchy of legal norms provides appropriate solutions.

    Keywords: Jurisdiction, challenge, legislative jurisdiction, Islamic Council
  • Faramarz Navid Tabrizi, Majid Golparvar *, Mehdi Hasani Bagheri Pages 121-147

    Political education is one of the concepts that has been the concern of political thinkers for a long time. In today's world, the importance of political education is of special importance due to the fact that it is considered a part of the development process. In the present article, this question has been examined - what are the mechanisms of political education in the education system of the Islamic Republic of Iran and what effect does it have on conscious political activism? This article is descriptive and analytical, and the mentioned question has been investigated using the library method. The results indicate that one of the most important institutions in charge of education in the constitution is the Ministry of Education, which is responsible for a significant part of the political education process. But it seems that due to reasons such as the ineffectiveness of departments in the upper-level documents of the Ministry of Education, the ineffectiveness of departments in the Ministry of Education and Culture, the slogan-like support of the macro-management system, and the ineffectiveness of departments in political training schools in Iran's education system, it has not led to conscious political activism. According to the integral theoretical framework, non-rejection, acceptance of political pluralism and creation of intersubjective space and recognition of others are the most important mechanisms and requirements of political education leading to conscious action.

    Keywords: political education, education system, activism, conscious political
  • Seyed MohammadReza Mahmoudpanahi * Pages 149-168

    Religious democracy is a political theory based on the two principles of God and people, but at the same time it is not theocracy or democracy. Rulers in a theocracy are considered to be appointed by God, enforce His law, and answerable only to Him, while in a democracy they rule according to the will of the majority of the people. The main research question is, what is the position of God and people in the religious democratic system based on the principles of the constitution? In response, data and documents are collected and analyzed with a descriptive-analytical approach and library tools. According to the results of this research, based on the principles of the constitution, religious democracy is based on both the foundation of God and the people, the political will of the people is defined during the absolute sovereignty of God, and the laws of God, chosen by the majority of the people, form the framework of the political system, and in that people They are in control of their destiny on behalf of God, and those in charge are accountable both to the people and to God.

    Keywords: God, people, theocracy, democracy, constitution, religious democracy
  • mohammad laelalizadeh *, ali akbarpour Pages 169-192

    It is very important to deal with the issue of opposition as one of the capacities that play an important role in reforming and controlling the laws and government performance. By using the existing platforms in the political system, the opposition can take on the task of monitoring the implementation of laws and raise the existence of defects and inefficiencies and try to improve and reform various parts of governance. Regarding the opposition of the Islamic Republic of Iran, it should be said that this opposition is a political movement that was formed during the years after the Islamic Revolution. The opposition of the Islamic Republic of Iran includes domestic and foreign opponents. The main goal of the current research was to analyze the foreign opposition of the Islamic Republic of Iran with the personal interest approach of Johan Grafland using the analytical method. The results of the research showed that the foreign opposition has tried to make political and military changes in Iran through foreign supporters, the media, and active groups, and to achieve this goal, the priority of the personal interest and utilitarianism of each of the opposition has come to the fore, and the interest of the general public, In the sense that social benefits have not been pursued.

    Keywords: Opposition, Islamic Revolution, Islamic Republic of Iran, personal interest, Grafland
  • Mohammad Reza Kamali *, Amir Hosein elhami Pages 217-238

    The Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, as two important players in the geopolitical region of the Persian Gulf, have capacities for regional action with an impact on global equations, which is why the two countries need to review their relations and show the necessary seriousness to benefit from the transition conditions. to provide for their national goals. Since geopolitical factors can be considered a basis for competition or confrontation, this research was chosen with the aim of determining the factors of divergence between the two countries. Descriptive research method is an applied analysis. In order to carry out the research, by conducting theoretical geopolitical studies of the countries of Saudi Arabia and Iran, questionnaires were prepared in two stages and presented to the statistical population of 36 people (in full) and after receiving opinions, data processing was done. In the statistical analysis of frequency distribution tables, one-sample Student's t-test and mean test were used, and based on this, 20 factors were used to answer the research question based on the theories of balance of power and conflict and based on macro political, economic, technological, natural and military geopolitical factors. Two countries in the Persian Gulf area in the form of research literature, which finally after analyzing the collected data in order of priority, political macro factor with seven sub-factors, military with four natural sub-factors with three sub-factors, technological with two sub-factors and economic with five The sub-factor was identified as one of the most important factors causing

    Keywords: Regional divergence, geopolitical factors, Persian Gulf, critical geopolitics
  • delavar namdar, alireza alisofi *, Mahmood seyyed Pages 239-267

    In the upcoming research, using the descriptive-analytical method and using library sources, historical documents, newspapers, it seeks to answer the question that the performance of the National Assembly (14th) from the beginning of its formation to its dissolution based on the role What was the performance of Soviet, British and factions?
    The findings of the research indicate that the intervention of the Soviet Embassy in Tehran in the matter of elections was mainly for the purpose of choosing fifty-five representatives from five provinces of the country from among the communists and the henchmen of the Soviet government and enter the parliament. And the whole effort of the British government was to prevent the election of people who are partners with their enemies and cooperate with them. Also, the factions created at the beginning of the work of the 14th Parliament were also formed due to personal interests, and for this reason, the number of people in them increased or decreased. However, these factions did not have unity of opinion among their representatives and their positions were not clearly defined. As a result, there were difficult conflicts between the members of the parliament and between the governments and the parliament.

    Keywords: National Assembly (fourteenth), Soviet, British, faction, communist
  • AbbasAli Talebi * Pages 269-286

    Desirable governance under the discourse of modern Islamic civilization, which was one of the most fundamental and meaningful concepts that was formed in the context of the Islamic Revolution and then became a dominant discourse. The concept and development of the ideal governance requires the theorization of the components of government, its acquisition and issuance as a conceptual model that requires the explanation of the ideal governance according to the capacities of religious teachings. Using the descriptive-analytical method, this research addressed the question of what characteristics and components the ideal government has at the level of the Islamic revolution. In response to this hypothesis, the desired governance was proposed in line with the Islamic revolution based on Islamic teachings, which are elaborated in accordance with the capacities of today's humanity, with a twin view of the world and the hereafter, accountability, transparency, accountability, legality and the protection of citizen's rights. Drawing and regulating the relationships of human social life. Findings show. First, the indicators of good governance have a positive and significant relationship with the legitimacy of governments in different dimensions, especially the level of satisfaction of citizens. Secondly, the characteristics of good governance can be seen not only in religious teachings, but the grounds and tools for its realization during the four decades of the revolution are provided in accordance with the requirements of the society in legislation, justice and implementation. .

    Keywords: good governance, accountability, transparency, rule of law, protection of citizen', s rights